30 Ekim 2009 Cuma

Uyku savasi

Tatilin verdigi rahatlikla yavrulari zamaninda yatirmak tam bir kaosa dönüsmüs durumda. Zaten bebekliklerinden beri uyku savasi verdigimiz yavrularimiz hafta sonu ve tatilleri uyku vaktini gecirmek icin bir firsat gibi kollamakta. Eger sizlerde benim gibi uyku sorununa careler arayanlardansaniz Dr. Hasan Aydinli´nin bazi tavsiyelerinden yararlanabiliriz.


GEC YATAN COCUKLAR ICIN TAVSIYELER

Cocugun; gelisim cagi icerisinde düzenli bir günlük hayatinin, uyku ve yemek düzeninin olmasi önemlidir. Cocuklar, gece gec yatarak anne babalarinin yaninda daha fazla bulunmak isterler. Gece gec yatan cocuklar, anne babalar icin problem olabilir. Uyku düzeni bozulan bu cocuklar sabah yorgun ve uykusuz bir sekilde okula gitmek zorunda kalabilirler. Yorgun ve uykusuz okula giden cocuklarda ise, dersi dinleyemediklerinden dolayi verimsizlik gözlemlenir. Cocugun sinif icinde uyuklamamasi icin yasina uygun bir sekilde uyumasi gerekmektedir. Sabah okulu olmayan cocuklar ise, gec kalkarak günün en verimli saatlerini uykuda gecirebilirler.

Gec yatan cocuklarin, anne babalari ile daha fazla bir arada olmak istemeleri söz konusu olmakla birlikte, ailenin sosyal aktiviteleri ve eve gelen misafirler ayni sekilde cocugun gece gec yatmasina neden olabilir.

Gece korkan ve sIk sIk uyanarak sorun yasayan cocuklarin da korktuklari icin yatmak istemediklerini gözlemlemekteyiz. O nedenle mümkün oldugu kadar, anne babalarin bu türlü korkulari olan cocuklarin korku nedenlerini ortadan kaldirmalari ve onlara destekleyici mesaj vermeleri gerekir. Korkusu ve stresi azalan ve kendini ev icinde güvenli hisseden cocuklarin daha rahat uyuduklari bilinmektedir. Bazi durumlarda cocuklar bu korkularini ifade etmekte güclük cekebilirler. Devam eden korkular icin bir uzmana basvurmakta yarar vardir.
....
Anne babalara bu konularda bazi tavsiyelerimiz olacaktir. Özellikle calisan anne babalarin, cocuklari ile duygusal alisverisin yogun oldugu olumlu vakit gecirmeleri önemlidir. Bu duygusal alisveris cocuklarin stresini azaltacak ve onlarin anne baba ile daha fazla kalmak istemelerini saglayacaktir. Ayrica bu cocuklar ile hafta sonlari da dolu dolu vakit gecirilmesi gerekir. Böylece cocuklarin ilgi ve sevgi ihtiyaci karsilanmis olacaktir.

Gec yatan cocuklar ile bazi anlasmalar yapilarak zamaninda yatmalari saglanabilir. Bu anlasmalar uygun ödüllendirme ve cezalandirma icerebilir. Bu yaklasimlar ile cocuklar verdikleri söze bagli kalarak zamaninda yatacaklardir.

Cocugun yasina uygun olarak uyku öncesi yatagina götürülüp kendisine kisa bir masal anlatmak, uyku düzeninin saglanmasina yardimci olur. Ayni zamanda cocuklarin, bedensel olarak yeterince desarj olabilmeleri de rahat uyumalarini saglayacaktir. Ödevlerini yapmis ve sorumlulugunu tamamlamis cocuklarin daha rahat uykuya daldiklarini söyleyebiliriz. Asiri kaygili ve sorumluluklari konusunda cok fazla hassasiyet gösteren cocuklarin ise uykuya dalmakta daha da zorlandiklarini gözlemliyoruz.

Anne babalarin sosyal aktiviteleri gec saatlere birakmamalari, uyku saatine rastlayan, cocuk icin cazip olan programlari ertelemeleri ve televizyon konusunda taviz vermemeleri önemlidir. Bütün bunlar uygulandiginda cocugunuzun uyku problemini cözerek zamaninda yatmasini saglayabilirsiniz.

Kaynak: Cocuk Egitiminde SIk Sorulan Sorular ve Cevaplari, Dr. Hasan Aydinli

30.10.2009 Cuma

2 yorum:

  1. Selam, sizin bu yazilarinizi cok begeniyorum. Bana bir tür huzur veriyor, cocuklariniza gösterdiginiz ilgi. Keske bende bu kadar ilgili olabilsem.Aeo

    YanıtlaSil
  2. Cok tesekkür ederim. Her birimiz evlatlarimiza karsi zaman zaman hatalar yapiyoruz. Malesef ben de bazen cok ilgiliyim bazen de hatalarla dolu. Hatalarimizi düzeltmek icin Rab´bimden sabir diliyorum.

    YanıtlaSil