18 Mayıs 2012 Cuma

Cocuk Nasil Düzen Ögrenir?


Gecenlerde Sumeyra kelebegimin odasini düzenledik. Aklima evde uyguladigimiz yöntemi diger annelerle paylasmak geldi. Belki birilerinin isine yarar, haydi bakalim...

Cocuklarin daginikligi her anne babanin temel sorunlari arasinda yer alir. Herkes bu problemi kendi capinda cözmeye calisir. Kimi basarili olur kimi ömrünün sonuna dek cocuguna hizmetci kalir.

Bence cocuklarin düzen ögrenmesi cokta zor degil. Önemli olan onlara bu egitimi verirken gösterdigimiz sabirdir.





1- Düzen konusunda önce kendiniz örnek olmalisiniz elbette. Sizin yapmadiginiz bir seyi cocugunuzdan bekleyemezsiniz.



2- Cocugunuzla birlikte esyalarinin ise yarayanlarini ayirin, fazlaliklardan kurtulun. 

3- Benzer esyalari kategorilendirin. Dolabinda kategorilere göre bölümler olusturun. 
Esyalarini devamli koyabilecegi yerler tayin ettiginizde kullandigi esyasini kaldirdirken onu nereye koyacagi kaygisi yasamaz ve bu is ona kolay gelir.




4- Esyalar icin kutular vs. kullanin. Kutular onun oyuncaklari bütün halinde yere indirip tekrar ayni kutuda toplayarak yerine kaldirmasini kolaylastirir. Ayrica baska oyuncaklarla karismamalarini saglar. Esyalarini baska bir mekana tasima imkani verir.





5- Esyalarini kaldirma görevini ve sorumlulugunu tamamen kendisine verin. 
Ilk baslarda herseyini döküp sizin toplamanizi bekleyecektir. Siz sabirli olup kendi esyalarini kendisinin toplamasi icin ona kararliliginizi gösterin. Gerekirse yardimci olun, bu isi beraber yapin. Fakat sakin herseyi siz toplamayin. Cocuklar anne babalarini kullanmayi cok iyi becerirler.
Sabir ve sebat gösterin, ta ki sizin pes etmeyeceginizi ve kendisinin tüm ugraslarinin bosa ciktigini ögrenene dek.



6- Isini bitirdikten sonra sonucu mutlaka kontrol edin ve onu cabalarindan dolayi takdir edin. Bu takdir ona bir daha ki sefer icin motivasyon olarak geri dönecektir.
Kaldirmadigi esyalarini `a bunu unutmussun´`istersen sunlari da kaldir, odan daha da güzel olsun´ gibi sözlerle onu isini daha  dikkatli yapmasi konusunda tesvik edin.
Böylelikle neleri kaldirmasi gerektigini de daha iyi ögrenmis olur.



7- Odasinin cabuk dagilmamasi ve isinin cogalmamasi icin gerekli olan altin kurali ögretiniz.
`Bir oyun sec. Bu oyunla ilgili oyuncaklari sec, oyna. Oyun bitince yerine kaldir. Sonra baska bir tane daha secebilirsin. Biri yerde iken baska bir oyuncak almak yok.´


....
Yukarda özetledigimiz bu yöntem uzun soluklu fakat kalici bir egitimdir. Hem sorumluluk duygusunu gelistirir, hem de sebep sonuc iliskisini ögretir. Takdir ve övücü sözler sayesinde de özgüveni saglamlasir, kendisine güvenir. Ayrica anne babayi parmaginda oynatamayacagini anlayarak sinirlarini ögretir.

Unutulmamasi gereken ise sunlardir:

Bu egitim okul öncesi yaslarda uygulanmaya baslamalidir. Tabiki cocuklar bu dönemde henüz herseyi yeni ögrenme asamasindadirlar. Onlardan mükemmel sonuclar bekleyemeyiz.

Onlara bir seyler ögretirken yüz kere bin kere ayni kurallari tekrarlamamiz normaldir. Cocuklar tekrar ettikce ögrenirler.

Eger gercekten islerini yapmamak konusunda hakli sebepleri var ise onlari asla zorlamayiniz. Sonucta bizler de canimizin istemedigi seyleri yapmakta acele etmiyoruz. Böyle durumlarda isini erteleme özgürlügüne de sahip olmalidirlar.

Her cocukta ölcüler degisir. Kendi cocugunuzun nabzina göre serbet verebilmek icin onu hem cok iyi taniyip hem de kesfetmelisiniz vesselam.


Kolayliklar diliyorum...



2 yorum: